Tis 26/1-10

Jag var ut igår kväll och fotade hur det såg ut när limträbalkarna var på plats, jag krånglade mig upp på ställningen så bilderna är ungefär lika skakig som jag var...

Som ni ser är gaveln uppreglad till nock, så nu är det inte långt kvar innan papp och sponten/spånten (går tydligen att stava på båda sätt) kommer på =)
 
Innerväggen i garaget sitter 2 bärande balkar som bär upp limträbalkarna. Hoppas detta håller nu, kanske inte är bra att man ser hur huset är uppbyggt, finns risk att jag inte kommer våga
sova på övervåningen då ;)

Som ni ser på korten ovan så står det en ställning på golvet i sovrummet, problemet är att det inte finns nå golv, bara reglar, så vad denna ställning står på tänker jag inte se efter. Ni kan även se det gamla taket där inne. Det ska rivas nån gång efter vi fått ordning på luftspalt och kanske isoleringen, men som vanligt vågar jag inte nämna när jag tycker eller tror att detta ska ske eftersom min tidsplan alltid är FÖR optimistisk.
 Ungefär där ställningen står mellan reglarna som håller upp limträbalkarna är ingången till vårat sovrum.
Ska ut och fota senare det som gjorts idag, får se om jag hinner lägga in det ikväll eller i morgon
Ha de//Linda


Måndag 25/1-10

Idag var det dags för limträbalken att komma på plats. Jisses va skicklig dom är killarna som kör kranarna som lyfter sånt på plats. Snickarna har byggt och förberett för "ställningen" som balken ska ligga på. Nu ska takstolarna på plats, lite pappa och spont sen har sovrummet fått tak =) Spännande...
Underbart väder idag!



Söndag 24/1-10

Idag vart det först sovmorgon, härligt... Klev upp runt 11 och då var det kasta i sig lite frukost sen bädda ner sonen i vagnen och gå ut. Mulet, men bara -5 grader, så det gick bra att vara ute. Vi skottade fram allt virke och sågade några takstolar som snickarna behöver under veckan. "Mallen" som vi sågade efter var felsågad så det var svårt att utgå ifrån den. Vi gjorde därför bara 4 st eftersom vi inte ville att det skulle bli fel.
Så istället tog vi med Xarek och Tristan på en promenad. Inte mycket gjort på bygget denna söndag, men ställning, skotta spika och lite såga blev det i helgen i allafall.


Lör 23/1-10

Idag har det spikats och skottats, rivits och rests ställning. Marianne, Danne och Jannie har vart här idag. Danne hjölpte Peter med ställningen. Innan de kom så har jag och Peter spikat balkskor i mellanbjälklaget som reglats under veckan. Vi har skottat fram dom översnöade limträbalkarna som ska sättas upp till veckan och rivit ställningen som stod vid södergaveln. Peter och Danne har på eftermiddagen byggt ställning på garagegaveln som snickarna behöver för att kunna börja med taket till veckan. Vi har tur som har nära och kära runtomkring oss som kan hjälpa oss med olika saker. Inga bilder idag då jag glömde fota, sen är det inget som rent utseendemässigt har förändrats utom ställningen, det kommer det kort på senare.
//Linda


Fredag 22/1-10

Här går det undan minsann.... Idag har killarna (Världens bästa snickare, när dom är på plats=) reglat upp för taket i garaget/golvet i sovrummet. Dom är så snabb! Det har även vart hit en som svetsat ihop dom bärande järnbalkarna. Nu börjar det ta form ordentligt.
Eftersom jag är höjdrädd så skickade jag upp Peter balanserandes på reglarna för att ta kort från utsikten som kommer att bli från vår franska balkong i sovrummet. Tanken från början va att det skulle bli en vanlig balkong, men det blir för dyrt och den kommer antagligen användas 2 veckor per sommar typ så vi valde bort den och la pengarna på annat. Finns ju några ställen att stoppa dem på. Jag har varit en hjälpande hand idag och skottat fram virke som snöat över. Tror det bla låg pärlspont i den högen, de ska sätta igång med taket till veckan så då behöver dom det som låg i den högen. Ställning på kortsidan ska sättas upp i helgen oxå. Lite småjox eftersom Peter ska vara borta o jobba nästa vecka så får helgen gå åt till bygget. Det skulle det iofs gjort oavsett om han skulle åka el inte, men det ska göras klart innan sön eftersom han åker på månmorgon. Idag levererades fönstren oxå. 3 pall och jag kan inte fatta hur alla fönster kan få plats på dessa. Trodde fönsterna skulle ta upp halva gårdsplanen, men ack så fel jag hade. Nu är det helg igen så bilder på förändringar på bygget kommer till veckan. Blider på småjox kommer säkert under helgen//Linda

 


Ny vägg...

Det händer massa varje dag så det är svårt att hinna med att uppdatera. 

Nu har garageports väggen satts upp och balken i taket/golvet kommit på plats,

panelen är bortplockad på de gamla husväggen. Badrumsfönstret kommer att vara kvar in mot garaget
.
Nu börjar man få grepp om själva huskonstruktionen, om hur det kommer att se ut.
Nu saknas bara taket på sovrummet (som kommer vara ovanpå garaget) för att huset ska se "helt" ut utifrån i allafall.

//Linda




Montering av Tak/Golvbalk



Nu var det dags att montera upp takbalken i garaget eller golvbalken i sovrummet, välj själv, jag vet inte vad skillnaden är =).
Killen som körde lyftkranen hade tungan rätt i munnen i alla fall. Hade jag kört den där grunkan hade vi varken haft garage eller hus kvar. Nu är den på plats i allafall och bilder på det kommer senare. Jag fotade detta genom köksfönstret eftersom Tristan var vaken.
Det var ju en kille i familjen som var nyfiken i alla fall


Igår kväll kom Nicklas med balkarna




Ons 20/1-10

Nu är både norr och söderväggen på plats så gott som. Takkupan i sovrummet är förberedd. Balkar ska hämtas från Delsbo till stöd för kommande tak. Ja många moment och planeringar för att allt ska passa in. Idag när söderväggen skulle resas vart killarna tvungen att vara 5 st. Den var tydligen mycket tung. Nu börjar det likna nåt och det ser lite större ut nu när man står på plattan och väggarna kommit upp.




Tis 19/1-10

Nu ni börjar garaget ta form...

Väggen mot norr. Gluggen ni ser i övre kanten kommer att bli takkupan i sovrummet. 

På plattan ligger fortfarande södergaveln. Den var för tung för 2 man att resa.

En färdig vägg som ligger på plattan.


Mån 18/1-10 Update



Här ser ni början på nå stort, för oss i alla fall =)
Garageväggare är på väg upp och ovanpå garaget kommer vårat 45 kvm sovrum att bli så småningom. Åhhhh va jag längtar till det är dags att inreda. Det som ligger ovanpå plattan på bilderna är en av väggarna. Antagligen kommer denna vägg att resas under morgondagen. Vi har även fått meddelande om att fönstren är på ingång. De skulle köras ut under denna vecka.
Nu på kvällen har jag och Peter varit ute och rivit ställningen på den långsidan mot väster. Ställningen som stod på plattan rev snickarna i morse. Så nu är det bara ställningen på södersidan som är kvar samt den del som står vid plattan. Mamma har vart här och underhållit Tristan under tiden jag och Peter var ute och jobbade. Hon var gullig och städade åt oss i samma veva. Dammsuga och skura golv! Tack Mamma <3
Återkommer med nya foton efter att snickarna varit här i morgon.

//Linda


Mån 18/1-10

Nu gott folk händer det grejer! Bilder kommer ikväll =)
Slutet av förra veckan var snickarna sjuk därav stillaståendet i bygget!
//Linda


Ingen eldning idag 17/1-10

Idag blåste det för mycket för att kunna elda, så när vi vaknade runt 12 (!!) så packade jag sonen och hunden i bilen och for in till stan till mamma & pappa. Tristan skulle vara där ikväll då vi skulle på bio men mamma ringde och sa att de var påväg hem från stugan så vi kunde åka dit med Tristan tidigare. Så medan Peter skottade runt plattan så åkte jag in till stan med lillkillen. Va tillbaka hemma igen vid 14:00 och då hade Peter skottat klart runt plattan. Vi försökte få tag på snickarna för att kolla om det var dags att riva ställningen som stod på plattan, tänkte passa på att göra det när vi hade tid över, men fick inget svar så vi skottade rent från snö under ställningen istället. Vi hann med ganska mycket idag. Timmarna bara rasar iväg när man håller på och eftersom Tristan inte var hemma så kunde man lägga all fokus på skottandet. Tack mamma & pappa för hjälpen! Guld värt! Sen fick vi en mysig stund på bion oxå, skulle ha sett Avatar. Biljetter bokad och allt, men den hade dom visat redan kl 17:00 och när jag bokade biljetterna (i torsdags) via nätet stod det 19:00. Eftersom det hade strulat till sig och biografen gjort fel så fick vi 2 kompensationsbiljetter och 2 biomenyer. Kanon! Kan vi gå fler ggr. Vi hade ju barnvakt och var sugen på popcorn så vi valde en annan film som gick samtidigt och det vart då allas vår Salander- Luftslottet som sprängdes. Har ni inte sett den, SE DEN! Så himla bra. Alla tre filmerna är kanon! Synd att det inte blir fler. Svensk film blir bara bättre och bättre.   
Nu hoppas jag snickarna dyker upp i morgon och börjar med garaget.
Känns himla långt bort innan vi kan börja vistas uppe på övervåningen, men om 1-1½ år så ska vi nog kunna spendera ett par timmar om dagen där uppe =) Längtar!
Varning för suddiga bilder, tagit med mobilkameran (skräp)


Lör 16/1-10

Idag har vi rivit och eldat bort endel av det som blivit efter alla rivningar, det är en hel del kvar, men det går frammåt. Vi är i full gång med att skotta bort snön runt plattan med. Ska skotta rent från kanten på plattan och ca 2 meter ut, runt hela. Snön som rasat från taket är ganska hård, så den får man hacka lös innan man kan få upp den på en snöskyffel. Peter gjorde ett försök med snöslungan, men den var det så taskig med luft i däcken så den bet inget i snön. Vi ska fortsätta röja snö och elda i morgon, men är ganska slut efter allt bändande och släpande av brädor idag. Några bilder kommer nedan. Dålig kvalité då det är fotat med mobilkameran och den suger verkligen.



Norrgaveln


Nu har jag smygit mig in på grannens tomt och tagit ett foto på norra gaveln =) Det gick fort, hann knappt få fokus och knäppa innan jag smög mig därifrån igen hehehe Det är grannes gula garage man ser i förgrunden. Igår tor 13/1-10 dök det inte upp några snickare, detta kan toligtvis bero på att det var 19 grader kallt här då. Brrr... Jag och Tristan var in på BVC och trodde vi skulle få andnöd innan vi kom in i den varma bilen. Idag fre 15/1-10 kom ddet inte heller några snickre. Var "bara" -10 så jag vet inte vad dom hade för anledning att inte komma. Rivning av den fula utbyggnaden ni ser på det högra kortet kommer att ske under morgonddagen om vädret tillåter. Jag kan inte fatta att grannarna stått ut med att se denna "fantastiska" kreation till glasveranda varje dag. Ojojoj! (Sorry gamla ägarna, men den såg för taskig ut) Nytt ska det bli och annan form på taket. Kommer att bli en "älgläpp" och vi kommer att dela av den så halva blir glasveranda och den andra halvan blir kallförråd. Den kommer dessutom att vara i samma storlek som den gamla huskroppen, inte sticka ut så eländigt som den gör idag.
Snygga proportioner, med raka linjer. Så får det bli! Ha en fantastisk helg på er//Linda


Hemma...


Tis 12/1-10

Idag var det "Halleluja Moment" 07:07 rullade första bilen in på våran gård och ut steg 2 snickare! Tigersåg, hammare, kapsåg, kofot, bändande, bankande och slammrande, it was music to my ears! Allt skedde utanför sovrumsfönstret, men vem bryr sig! Dom var här!!!
När killarna är på plats så är det gasen i botten hela tiden, utom när dom har rast då förstås. Dom är som en klocka. 07:15 arbetslampa tänds jobbet börjar, check! 09:00 Fika, check! 11:30 Lunch, check! 13:30 fika, check! 16:00 arbetslampa släcks, bilarna rullar hemmåt, check!
Att Tristan kunde sova är för mig en gåta. Det lät som dom var inne i sovrummet och jobbade när jag var inne i köket, men vår lille kille sussade så sött trots allt slamrande utanför. Det är nog musik för hans små öron med.
Idag har dom reglat upp hela norra gaveln och måttat ut för fönstren. Ser kanon ut! Kommer bli himla fint med fönster ut mot havet där uppe. Lite svårt att fota då jag inte vågade smyga in på grannens gård. Dom är nyinflyttade och jag känner dom inte så pass bra att jag kan springa omkring där med kamera och megablixt på kvällarna. Jag smög upp bredvid deras garage i allafall och fick några bilder så ni ser litegrann i alla fall. Man kan se på bilderna det gamla taket. Det är fortfarande kvar där inne och ska rivas så fort vi fått in stålfyrkantsprofilerna som är en del av de bärande för det nya taket. Kanske hinner med att hämta dem i helgen =) Vågar inte ens nämna det för Peter för han tycker hela tiden att jag har bråttom och vill att allt ska göras på en gång. Vem har sagt att min tidsplan är den som är fel. Det kanske är alla andra som är för långsam?! Nästa vecka är det sagt att dom ska börja med garaget, men vem vågar hoppas på det? Inte jag i alla fall//Linda




Mån 11/1-10



Eftersom inte snickarna dök upp på måndagen (som vi alla redan räknat ut) så passade jag på att städa upp gården från bråte efter alla rivningar och elda upp det. Det var en underbar dag. Minus 4 och solsken. Tristan sov som en stock i vagnen och Xarek var GALET leksugen som vanligt! Han for omkring och gömde ben i de få snöhögar som fanns kvar. Vi kommer hitta en hel del när ställningen ska plockas bort.
Städade bort allt som vart efter rivningen på altanen så nu kan man säga att forna glasaltanen har gått upp i rök.


Tillfälligt boende


Tilda och Nicklas bygger en snögrotta i stora snöhögen som killen med traktorn gjorde när han städade av gården. Det vart supermysigt där inne. En stor sal som man lätt får plats 4 vuxna och ett par barn =) Det får bli min tillflykt om bygget blir för rörigt o jag och Tristan inte får nån lugn och ro.
Jag ska ta och fota när det är kväll och Tilda tänt ljus där inne. Nicklas tyckte vi skulle packa in oss där hela bunten i helgen och sova, ingen dum idé Nicklas


10/1-10



Plåten är från altanen som vi håller på att riva. Den var inte lätt att flytta på. Extremt stora bitar och med massa snö på gjorde förflyttningen inte lättare.
Nu är plattan nästan helt ren från snö. Ställningen ska ner och de sista från plattan ska bort sen är det bara föär snickarna att sätta upp väggarna. Plattan ser minimal ut nu när taket är höjt och allt runtomkring plockas bort. Vi hade lätt kunnat göra den 1½ m längre, men det får nog bli en carport. Får se var vi hamnar i slutändan. Litet ser det ut i alla fall hahaha. 
I helgen ryker den sista delen av gamla altanen och kallförådet ni ser på hörnet. Det ska byggas om och framförallt snyggas till! 
Det blir till att ha grillparty i helgen igen. 


Mera snöstädning 10/1-10


Då var det äntligen dags för plattan att få sig en omgång med slungan!
Peter var mycket nöjd med maskinen och jag ska väl lära mig den nån gång. Shit vilket monster. Automatväxel, men man ska ju komma ihåg alla spakar som ska tryckas in och släppas i rätt sekund. Jaja, det ska inte bli mer snö i år har jag bestämt, så jag kan skjuta på övningskörningen till nästa säsong =)
Nicklas kom över och gav oss en hjälpande hand. Som jag skrivit tidigare var understa snön stenhård så den fick man med hjälp av spade luckra upp innan Peter gick över den med slungan.


Snöslunga


Denna maskin ska bli min vän de dagar Peter jobbar borta!
My Partner!


Städa bort snön





Idag har traktorn varit här och städat på gården. Bort med snö snö snö =)
Nu är det bara plattan som ska skottas av. Det går inte att ta med traktor, risk att plattan pajar.
Vi har kommit ett steg närmare i alla fall. Så nu ska vi försöka med en snöslunga och för att lyckas med det måste man ju ha en snöslunga, så därför åkte Peter ner till Söderhamn idag och köpte en. Nice!
Peter träffade snickaren igår och dom kommer på mån el tis, men kunde inte lova något?! Hmmmm... Jag vet var dom bor grrrrrr... Jag vill bara få upp alla väggar och få klart så vi kan sätta igång själv nån gång!
Nu kommer förhoppningsvis fönstren snart. Det skulle ta ca 7 veckor att få dem. Kommer bli himla roligt när dom monteras in. Får man se om man gjort ett mega misstag i planeringen.

Återkommer på mån-tis OM snickarna vart här!

//Linda


Tors 7/1-10

Ingen snickare idag heller och det kanske lika bra det i den här kylan. Jag har inga problem med att det är kallt, men ja skulle nog inte vilja jobba utomhus i 8 tim en dag som denna. Jag har passat på att städa bort julen och nu sitter jag o funderar på om de saker jag plockat bort nu under julen ska få fortsätta vara nerpackat eftersom det ändå ska packas snart igen när vi bygger om. Det är ju ett par 10-15 månader till det, men saker ramlar bara ner från väggar och fönster när snickarna är igång i alla fall. Jag ska fundera ett tag till =)
Vi har i alla fall beställt hit en traktor som ska rensa gården och framförallt plattan från snö. Peter gjorde ett nytt försök att skotta av plattan igår, men det var som betong så han gav upp. Får se om det blir gjort i helgen. Hoppas det! Sen får vi hålla efter så plattan är ren fram till resningen. Det ska upp ställning runt om plattan oxå, så det måste hållas rent från snö 1-1½ m runt hela även där.
Nu får vi se om det kommer några snickare på måndag. Jag håller tummarna, gör ni =)

//Linda


4 Jan -10

Jahapp då var det dags för häxan surtant att komma fram igen! Igår röjde jag och Peter snö från gården till snickarna skulle komma idag. Vi skotta fram delar av plattan, alla ställningar, skottade fram virkeshögarna samt gångar så dom skulle kunna komma fram överallt. Vi har förberett så de skulle kunna fixa med norrgaveln idag. Som vanligt dök det inte upp någon snickare och inte hörde de av sig heller.... HANTVERKARE!
På em idag kom blåsten och snön så nu är all snö tillbaka på den plats vi tog bort den ifrån igår. Jag vägrar röra en spade idag eftersom jag misstänker att det inte dyker upp någon i morgon heller eftersom det är trettondagsafton. Jag skottar på onsdag och hoppas det kommer några snickare på torsdag =)
Det var allt från Häxan surtant för idag. Återkommer på torsdag.
Ha de gott!

//Linda

Dags för invändig renovering



Nu har vi börjat lite smått att riva inne. Detta vart vi tvungen att göra för i väggen bredvid badrumsdörren ska det in en stålfyrkantsprofil som ska avlasta limträbalken i nock eftersom spännvidden är så lång. Det ska in en stålprofil i väggen där och en till ska stå i den nuvarande hallen.
Har beställt dessa profiler från ett företag i Delsbo. När vi fått hem dom är det dags att kapa 2 hål i taket och trä in dessa giganter på ca 6 meter. Lirka och trä.
Ser ni på bilderna små vita prickar. Det är damm från gipsskivan som vart när vi rev. Tänk er den dagen vi ska riva muren som står till hö om badrumsdörren =S Ojojojoj Då flyttar jag (Linda) och Tristan in till grannen hihihih


Projekt rivning 3/1-10


Peter började riva av plåten på taket och jag slet bort panelen från väggarna så det bara vart reglar kvar. Allt för att snickarna ska bygga ställning så de kan göra norra gaveln klar. Det ska ner en bärande pelare som håller upp limträbalken i nock, därför måste vi riva en del av väggen bredvid sovrumsfönstret. Som tur är behöver vi bara göra detta på utsidan.
Tristan var inne hos mormor och morfar hela dagen så vi hann göra mycket denna söndag.
På måndagen 4/1-10 skulle snickarna börja igen efter jul/nyårsledigheten. Trodde jag ja....


Slunga snö... Icke!


Gjorde ett försök med snöslungan, men det gick trögt. Fick upp en liten gång fram till virket, sen var det bara fortsätta med en varsin skyffel. Skottat fram virke till snickarna i alla fall.

Snömassorna på plattan. Gjorde ett försök att skotta av allt. Översta lagret på 1 m var ok, men de 2 dm som låg närmast plattan var som betong. Fick hacka upp i kuber för att få loss dem. 1/3 är borta nu, resten ska vi låta en traktor ta hand om. Vart skapligt sliten!


Fönster urplockad 2/1-10


Tristan är hos syster Annelie m. fam så det är till att ösa järnet medan vi har tid. 1 timme senare så är alla fönster urplockad hela och fina =) Xarek var med på ett hörn han med, men tuggade mest på träbitar som vart efter alla lister som vi bände bort från fönstren.


Nästa projekt... Inglasad altan


Börjar slakten av altanen med att plocka ur fönstren. Alla höll =) Dom var som ni ser ganksa frostiga och kalla.


Elddags igen! 27/12-09


Anledningen att korten ser så blå ut är för att dom är fotade med min mobilkamera (skräp)
Allt eldat och klart för denna gång! Ny brasa blir det när inglasade altanen är riven. Hejhopp!


Sista april.... Knappast!


Passade på att elda upp allt skräp som blev när snickarna rev väggarna till gamla vinden som ska bli våran nya övervåning. Detta passade vi på att göra på Juldagen, hoppas grannarna inte hade fin julmiddag med nära och kära :)
Peter passade även på att sopa av altantaket, halkigt som f*n där uppe.